Kabanospol | Wielopole Skrzyńskie 641a woj. Podkarpackie

Smak który znalazłeś

Kawał steka z Wielopola - Sezonowane steki

Sezonowanie to proces dojrzewania mięsa w ściśle określonej temperaturze 2-4 stopni i wilgotności 80% przez klika tygodni.
Dzięki temu mięso jest bardzo miękkie a co za tym idzie delikatne i kruche.

Sezonowanie

inaczej dojrzewanie polega na przechowywaniu mięsa bez opakowania w ściśle określonej stałej temperaturze 2-4 stopni i wilgotności 80% przez klika tygodni. Proces ten sprawia, że mięso staje się bardziej delikatne i kruche.

 

STEK RIBEYE

Stek z antrykotu bez kości

STEK NEW YORK

Stek z rostbefu bez kości

Rodzaje wysmażenia steka

Rare: 49-51 °C Stek krwisty, słabo wysmażony, mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka
Medium rare: 55-57°C Stek średnio krwisty, mięso w środku zmienia kolor a osocze delikatnie brunatnieje
Medium: 60-63°C Stek średnio wysmażony, mięso brunatnawe, jędrne
Medium well: 65-69°C Stek dobrze wysmażony, twardawy, elastyczny
Well done: 71°C Stek bardzo dobrze wysmażony, mięso brunatne

Czas smażenia: od 3 do 5 minut

Wróć